Skip to main content

Schoolbaan 1, 2371 VJ Roelofarendsveen

5 tips voor een logo ontwerp

Benieuwd naar een goed en effectief logo? In dit artikel geef ik u enkele tips. Elk bedrijf of organisatie is uniek. Dus niet alle mogelijkheden zijn altijd toepasbaar. Maar hou ze wel in gedachten, want dit versterkt de uiting en uiteindelijk de herkenbaarheid van uw onderneming of instelling.

1. Houd het simpel
Een goed logo zorgt voor directe herkenning, is veelzijdig te gebruiken en vooral gemakkelijk te onthouden. Om te zorgen dat mensen je logo herinneren, kun je je logo dan ook het beste simpel en puur houden, volgens het kiss-principe: keep it simple, stupid. Simpele logo’s zijn vaak gemakkelijk te herkennen, goed te onthouden en het effectiefst in het overbrengen van de boodschap van het merk. Onnodige opsmuk leidt alleen maar af van de boodschap. Leg de essentie bloot en bouw deze uit naar een effectief logo en dito huisstijl.

2. Maak het tijdloos
Een goed logo is tijdloos in de zin dat het in de loop van de tijd overeind blijft. Stel jezelf de vraag of het logo over tien jaar ook nog sterk zal zijn. Logo’s die meevaren op (kortlopende) trends vallen direct af. Deze logo’s moeten vaak voortijdig vervangen worden, wat grote kosten met zich meebrengt en vooral niet bijdraagt aan de kracht van een merk. Als het gaat om een trendy broek of pak, ga dan vooral mee op de nieuwste trends, maar een sterk logo moet mileage hebben. Bovendien bereik je met het meegaan in trends die bij anderen vandaan komen, nooit een uniek logo.

3. Wees onderscheidend
Een goed logo onderscheidt zich van de logo’s van concurrenten. Het dient tenslotte als herkenningsvorm voor een specifieke organisatie. Wanneer een logo een relatie aangaat met de naam, zorgt dat voor een betere herinnering. Hetzelfde geldt overigens voor alle andere merkcommunicatie. Op het moment dat het geheel eenzelfde verhaal/idee of boodschap uitdraagt, zorgt dat voor een betere herinnering en daarmee voor een grotere merkvoorkeur. Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie tussen de naam en het logo van G-sus, Puma en Apple.

4. Passend bij jou als ondernemer
Een goed logo visualiseert relevante emotionele en betekenisvolle waarden. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat een logo op een directe manier moet verbeelden wat een organisatie doet.

Of iets past bij een organisatie, zit ook in het gebruik van kleur, vormentaal en typografie. Voor een gedegen en serieus advocatenkantoor bevat een goed logo geen bolde chocoladeletters in vrolijke kleuren. Een logo voor een fastfoodketen zou meer hebben aan zo’n kleur en lettertype.

Een logo krijgt pas echt betekenis door de kwaliteit van de organisatie, product of dienst waarvoor het gebruikt wordt. Verwacht niet dat een logo van een ezel een renpaard maakt. Wordt een logo aan een b-merk gekoppeld, dan zal het ook op deze manier geladen worden. Wel kan een organisatie door een logoverandering het signaal afgeven dat er een grote verandering gaande is.

5. Ondernemen met STOP kracht
Een goed logo heeft STOP-kracht (Simpel, Tijdloos, Onderscheidend en Past bij het merk waar het voor staat). De uitgangspunten tellen dan ook niet op tot een stoffig en statisch logo. Dynamische logo’s en huisstijlen zijn steeds meer in opkomst. De organisatie krijgt daarmee een huisstijl die leeft en zich aanpast aan de boodschap of omstandigheden. Het logo maakt in dat geval meer deel uit van de huisstijl en is niet alleen maar een postzegel in de rechterbovenhoek. Het wordt een onderdeel van de visuele identiteit.

Bron: www.sprout.nl

Meer informatie

Wil je meer weten bel of mail me dan voor een afspraak.